Pátek 17.1. 2020, zpráva ČRo Zlín: Ve Zlínském kraji se v noci na pátek zhoršily rozptylové podmínky. Podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu překračují čtyřiadvacetihodinové koncentrace polétavého prachu v ovzduší imisní limit ve Valašském Meziříčí, na obou stanicích ve Zlíně, v Uherském Hradišti i v Otrokovicích, těsně pod ním jsou na stanici v Kroměříži - Těšnovicích.
13,30 projíždím od Hvězdy přes Těšnovice do Kroměříže. Na kopečku nad dědinou slunečno. Zastavuji se u měřáku znečištění ovzduší. Stanice patří ČHMÚ, není určena pro měření znečištění ve městě. Do zad mi praží sluníčko, dole v údolí šedobílá poklice, ze které vystupuje špička těšnovického kostela.
Máme za sebou 5 let nekonečných diskuzí o tom, jak měřit znečištění ovzduší v Kroměříži. Měřit, a přitom nic nenaměřit. Protože, považte, jinak by znečišťovatelé ( třeba Alusak, Kmotr) byli nuceni změnit technologie, ba dokonce omezit provoz v době inverze, tak jako to dělají podniky na Karvinsku. Měření znečištění nad mlhou, která by se dala krájet, je prima nápad. Jak píše paní Čechová v příspěvku na FB: Najednou se nám statisticky dýchá mnohem lépe! Děkujeme!
P.S.: jediné, co se podařilo v minulém volebním období prosadit, je dočasné měření v centru města. V lednu by mělo být vyhodnoceno měření mobilní stanice na ul. 1. máje za 11 měsíců 2018 (proč ne za celý rok, to se mě neptejte). Tak jsem zvědav. Zatím se vedení města daří udržovat status quo. Průmysl si přece rozvracet nedáme.
P.P.S.: odkaz na Čro https://zlin.rozhlas.cz/ve-zlinskem-kraji-se-v-noci-na-patek-zhorsily-rozptylove-podminky-8136558?fbclid=IwAR3AI1p7VBodqcQMe47kdp4wkiB0wgtNUwddZOLYu2T_NadKK2z9xUhOgpQ


Quo vadis, stromy v Kroměříži?

Zprávy o havarijním kácení v Kroměříži neberou konce. Další ztráty jsou v parčíku ve Spáčilově ulici. Jeden vzrostlý javor se vyvrátil, další musel být ...

  • 03.10.2018