Zatímco čtyři roky si na fotbalisty vedení města nijak zvlášť nevzpomnělo, teď by jako by se chtěli přetrhnout - občané města zaplatí nové sedačky na stadion, pošlou mimořádnou dotaci 200 tisíc na mládežnický turnaj a ještě přidají na akci Kanonýři v Kroměříži. Neblíží se náhodou nějaké volby?
Tohle všechno jsou v podstatě jen drobné, podstatnější je fotbalová "malá domů", kterou zastupitelé schválili prodej dalšího pozemku Hanáckých polí pro společnost, kterou vlastní majitel fotbalového Baníku pan Brabec. Cena 1400/m2 byla zdůvodněna tím, že pozemek není zasíťovaný. Ve srovnání s cenou pozemku na Velehradské před parkovacím domem, kterou jsme "dobře koupili" za 4650Kč/m2 (přičemž se tam nejspíš nikdy stavět nebude), se mi to zdá fakt málo. Vždycky u těchto prodejů si vzpomenu na přístup katolické církve, která pozemky prakticky neprodává, a pokud je třeba, tak žádá směnu za jiný pozemek. Tak jsem panu Brabcovi řekl, že zastupitelé jsou tu od toho, aby kopali za Kroměříž a navrhl jsem, aby místo koupě nabídl pozemky ke směně. Samozřejmě to nešlo. A samozřejmě to prošlo, jen jsme si poslechli litanie, jak tento developerský projekt pro movité zákazníky pozvedne úroveň Kroměříže. Myslím si o tom svoje, urbanisticky to je špatně, ale to je na delší komentář.
Také další prodej vypadal jako zpočátku jednoznačná záležitost - koaliční vedení města doporučilo prodat třímetrový pruh dvorního traktu jednoho z domů na ulici Máchova, těsně sousedící s areálem Obchodního domu - viz foto. O prodej místa, kde roste pět zdravých smrků, jsou tam lavičky a sušáky na prádlo, usiluje jistá developerská společnost, která má v úmyslu přestavět obchodňák i sousední sklady na byty. Mimochodem, změna plánu, původně se mělo stavět zařízení pro pacienty s Alzheimerem. Tak jsem se tam šel den předem podívat, dal jsem se do řeči s místními a zhruba jsem jim nastínil, co máme projednat na zastupitelstvu. Byli dost překvapení, nikdo s nimi nemluvil. Proč taky mluvit s občany, když Rada města jedná jen developerem. Přiznávám se, já jsem ten mizera, který lidem řekl nejen o prodeji kusu dvora, ale i o záměru postavit jim 15 metrů proti oknům podzemní garáže a tři patra bytů. Naštěstí pochopili, že se o své věci musí postarat sami, takže v reprezentativní sestavě na zastupitelstvo dorazili. Dal jsem protinávrh prodej neschválit a kupodivu - všichni zastupitelé prodej odmítli. A to včetně starosty a všech radních, kteří udělali veletoč a hlasovali proti svému původnímu návrhu.
Co dál? Zachraňujeme Nohejbalový klub Bajda, který se dostal do finančních problémů poté, co jim po restitučních peripetích stát doměřil nájem za pozemky, na kterých mají historicky od pradávna kurty. Takže nohejbalistům nezbylo, než následovat další sportovní kluby a nechat se pohltit Správou sportovišť, zřizovanou městem, zatímco město z rozpočtu zaplatí asi 100 000Kč dlužný nájem státu, a bude dál zřejmě nuceno platit každoročně nájem okolo 60 000 Kč. Pokud by to město neudělalo, znamenalo by to nejspíš zánik nohejbalu v Kroměříži.
Další špeky už jen heslovitě:
- mažoretky Infinity dostaly příspěvek 40 000 na letenky na Mistrovství Evropy do Španělska, přičemž žádaly zhruba dvojnásobek. No nic, tak aspoň mají na letenku tam, zpátky už to nějak zvládnou, asi stopem.
- náklady na parkovací dům dále rostou, nejen tím, že jeho využití neodpovídá očekávání, ale i umělými výdaji na provoz přilehlých prostor - někdo dostal nápad, že by v podloubí na rohu mohlo být druhé Informační centrum, což ovšem bude město stát skoro milión ročně. Zdá se vám divné, že budeme mít ve městě dvě Infocentra? Mě také.
- před časem koupilo město za 3 melouny starou kotelnu na Zacharu, že ji přestaví na úložiště úředních spisů. Pan starosta nás informoval, že přestavba bude stát "jen" 11 melounů, přičemž jsme hodně ušetřili, protože na stole byl i projekt za 53 melounů. No nekup to.
- kolik by měla stát nová sportovní hala a jaké budou provozní náklady, to je asi ve hvězdách. V odhadech lítají desítky miliónů, první nástřel 300-350 miliónů pan starosta dementoval, nyní se mluví o 150 mil., čemuž se stavaři smějí, při turbulencích cen stavebních prací je to asi naprosto neodhadnutelné. V každém případě je ve hvězdách zejména to, kde na to město vezme. Ale už vidím ten předvolební plakát.
- a nakonec jedna jobovka, tentokrát pro všechny, kdo pijí vodu: kroměřížský VaK navýší cenu pitné vody o 11%, což je nejvíc z celého kraje. Důvod je ten, že licitace o cenu elektřiny pro VaK Kroměříž dopadla špatně, sázka na pokles na konci roku se ukázala jako špatný tip. Tak si dám radši před spaním dvě deci bílého.


Vzorný Čunkův žák v Kroměříži

Rozmohl se nám v kraji takový nešvar. Pojetí politiky ve stylu "kdo poukáže na problém, je nepřítel". Není třeba najít řešení, hlavní je opovážlivce ...

  • 24.04.2019