Kdybych měl popsat atmosféru předprázdninového zastupitelstva, tak snad pocit, že něco je ve vzduchu. V pátek mělo proběhnout konečně hlasování o nové nemocnici v Malenovicích, což je jak známo investice 8 mld. Kč, kterou tlačí Čunek a jeho soubor hlava nehlava, navzdory zásadním pochybnostem odborné veřejnosti. .Jediný krajský zastupitel Kroměříže, Pavel Motyčka, na městské zastupitelstvo nepřišel. Předběhnu čas, v pátek proběhlo klíčové hlasování a stavba monstra v Malenovicích neprošla. Velmi mě osobně mrzí, že Pavel Motyčka hlasoval proti zájmu občanů kroměřížského regionu. Vysvětlení je na něm.
První zajímavý bod bylo Schválení účetní závěrky města. Suchá čísla, srovnání Kroměříže s jinými městy nevyznívá lichotivě, ale nic nového - Kroměříž je jako zpomalený film. Doporučuji k přečtení samostatný krátký článek http://www.zdrave-kromerizsko.cz/clanek/kromerizsky-zpomaleny-film/ V poslední době se stále častěji debatuje o hluku ve městě, nočním obzvlášť. Tentokrát docela intenzivní debata ohledně Ztraceného baru, ve Ztracené ulici. Sousedé stěžují, že se nevyspí. Provozovatel argumentuje, že bar musí bát otevřen do rána, protože je třeba podporovat podnikatele. Podstatnou část klientely tvoří státní zástupci a soudci na školení v krásné Kroměříži. Je trošku zvláštní, že noční klid v našem městě nejčastěji ruší nepřizpůsobivé elementy a pak ještě výkvět justice. No nic, podařil se průlom - až dosud v zastupitelstvu převládal názor, že lidé se mají bavit. Byl jsem jeden z mála, kdo říkal ano, ale nemají tím obtěžovat ostatní, co se zrovna bavit nepotřebují a třeba jdou ráno do práce. Výsledek je kompromis - má se vypracovat vyhláška, zkracující jeho provozní dobu Ztraceného baru. A pokud nebude do konce srpna pořádek (věc provozovatele), bude schválena. Přijde mi to rozumné. Rockeři v zastupitelstvu mají ale jiný názor - vzápětí přišel Michal Kostka s návrhem vyhlášky, že by se noční klid přes léto mohl zkrátit. Neprošlo.
No, a různé nebolí interpelace:
1/ zaujali mě Piráti svou grafikou, co všechno už dokázali. Tak třeba vůbec se nepárali s měřáky znečištění ovzduší. S nedbalou elegancí vyřešili náš problém, že provozovatelé nejsmradlavějších provozů nechtějí o měření ani slyšet, a s nedbalou elegancí instalují měřiče... do mateřských školek. Tak to se určitě hodně dozvíme třeba o hladinách kancerogenního benzoapyrenu u Kmotra. Škoda, že by bylo pod úroveň současné koalice navázat na studii, kterou jsme připravili se specialistkou na znečištění ovzduší ing. Auterskou z firmy Odour.
2/ zeptal jsem se, jak daleko je pan starosta s nápravou zavezeného městského pozemku. Nedostal jsem z něj nic, neboť se musí bránit trestnímu oznámení. Což zjevně neumožňuje vzít lopatu nebo objednat bagr. Ptal jsem s, kdo pozemek vlastně zavezl - tak prý firma Biotrend.
3/ ptal jsem se paní tajemnice Mgr. Škrabalové, jak to přijde, že Rada města Kroměříže dne 6.12.2017 schválila vypracování projektové dokumentace k rekultivaci, vč.zhodnocení rizik, statiky, stav jílem zabezpečeného čela skládky. Očekával bych, že je to úkol pro Odbor rozvoje. Na schůzce za přítomnosti svědků mi bylo ale sděleno, že žádná takový úkol Rozvoj nedostal. Tak jsem se zeptal písemně a ejhle změna - Rozvoj úkol zadal i zaplatil ing. Foukalovi, který vodní stavby projektuje. Ale ing. Mertová z nepochopitelných důvodů odmítla složku s provedenou studií převzít. Ale už jsme doma, studie se našla, leží na Rozvoji a prý jen paní tajemnice nepochopila, co po ní chci. No comment.
4/ na to navazuje další otázka - tiskový mluvčí Vondrášek napsal, že do tělesa skládky proniká voda. Což je pro mnohé překvapení, ještě vloni v létě na semináři na radnici říkal ing. Foukal, že voda do skládky neprosakuje, že je oddělena jílovou vrstvou 30 cm tlustou. Takže máme problém? Dosud se řešilo, jak stabilizovat skládku proti sesuvu (projekt zavezení paty skládky kamením za cca 7 mil.), ale pokud je tohle pravda, je to důvod k vráskám na čele. Bude se muset řešit i utěsnění skládky?
5/ poslední můj dotaz byl na výskyt trollů na radnici. Ptal jsem se pana místostarosty Vratislava Krejčíře, jestli náhodou nezná fake profil "Petr Navrc Navrátil" (již smazaný). Také mám divný pocit z toho, že pomlouvačný blog "Proč, protože se v KM lže!" (již smazaný) má trochu podobný slohový styl, jako má pan místostarosta. Povídal, že vůbec s tím nemá nic společného. Nevadí, naštěstí IT kamarádi mi stáhli, co je třeba.
Tož tak. Nový vítr na radnici přináší nové metody. Až dosud jsme na sebe v případě nesouhlasu mračili, někdy jsme na sebe i křičeli. Teď to vypadá, že na sebe budeme pouštět trolly.
Já jsem ale hloupě konzervativní, takže se ještě podepisuji. S pozdravem Richard Kreml