Tak opět krátký report, co mě čistě subjektivně zaujalo na záříjovém zastupitelstvu města Kroměříže. Už ani nepíšu, že zvedlo ze židle, protože už jsem docela odolný. Popsal bych čtyři momenty ze zhruba dvaceti bodů programu:
1/ odhlasovali jsme plánovací smlouvu na výstavbu rodinných domků na poli mezi Postoupkami a Hradiskem. Byl jsem proti. Důvodů bylo více, jednak byla smlouva v několika bodech nejednoznačná, kriticky se k ní vyjádřila i městská architektka paní Vraníková (škoda, že jen písemně, myslím, že při projednávání větších stavebních záměrů by měla být na zastupitelstvu přítomna). Ale hlavně jsem toho názoru, že další výstavba na orné půdě je prostě špatně. Rozlézání zástavby do krajiny naprosto neodpovídá urbanistickým trendům "kompaktního města". Výsledky bezbřehé výstavby satelitů vidíme dnes a denně na ucpaných komunikacích.
2/ hluk a rušení nočního klidu, v Kroměříži na nočním pořádku. Zažili jsme to ve Vážanech s diskotékou Hvězdička, minulý rok jsme (opět) poslouchali stížnosti obyvatel na bar ve Ztracené. Nyní dorazily dvě mladé ženy, které bydlí ve Farní ulici, poblíž S-baru. A přinesli s sebou nejen petici, ale taky svědectví o tom, jaký bugr bývá okolo zmíněné hospody v pozdních nočních hodinách. Je to pro někoho asi zvláštní, ale někteří lidé musí ráno do práce, nebo si dokonce dovolí pořídit si v takto exponované lokalitě děti, které pak špatně usínají. Obě ženy se pak naprosto neshodly s ředitelem městské policie, kolikrát si u strážníků stěžovaly. Ale počet výjezdů v řádu desítek pan ředitel připustil. Dodal ale, že městská policie toho moc nezmůže. Když odjede, pařba propuká v nezmenšené intenzitě. Pokutu provozovateli prý nelze uložit, v čemž se shodl s právníky města. Skoro si říkám, na co máme třicet strážníků, když nic nezmůžou? No, myslím, že jsme se trochu rozčilili napříč politickým spektrem. A asi poprvé jsem se shodl s panem Komínkem, kdy jsme prosadili, že S bar bude příští rok bez zahrádky. Protože na tu potřebují souhlas města a my jsme odhlasovali odpověď na petici, kde tohle slibujeme. Pokud si provozovatel neumí sjednat pořádek v krámě, není důvod, aby mu město vycházelo vstříc.
3/ finanční příspěvek na údržbu Podzámky - nesouhlasím. V době, kdy Podzámku vlastnil stát, zvládal to i bez příspěvku města. Církev si zažádala o vrácení majetku na podkladě zákona, který prošel dosti podivně, ale budiž. Jeden z argumentů byl, že zisky z lesů a polností půjdou na údržbu památek. Omezené prostředky města by měly být směřovány do založení nového městského parku. To je můj názor, můžete mít jiný.
4/ Alusak (dceřinka fy Saker) je továrna na recyklaci hliníku. Asi už ho zná více lidí, od té doby, co v posledních letech docela často jeho komín naproti Podzámce přes řeku pouští na město fakt hustý a hnusný černý dým. Prý to nejsou havárie, jen mimořádné události. Myslím, že je na čase si na tuto firmu posvítit. Firmě se daří, což jí přejme, výroba narostla od r. 2005 z 5tis. tun, na nynějších 60 tis. tun ročně (zdroj www.alusak.cz, je tam pěkný graf). Určitě by to nikomu nevadilo, pokud by nebylo těch mimořádných událostí. Fakt bych nechtěl bydlet někde v okolí nebo na Spáčilce ve vyšších patrech. Špatné je, že město Kroměříž k navyšování výroby žádné připomínky nevzneslo. Na jaro proběhlo jednání místostarosty Peštuky a docela reprezentativního doprovodu s vedením firmy, bez konkrétního vymahatelného závěru. Je asi jen jediná cesta, kterou lze postupovat. Lze předpokládat, že při novém zákonu o odpadech bude muset Alusak znovu žádat o nové tzv. integrované povolení. Tam musí město prosadit vymahatelné podmínky pro provoz. Což je práce pro odborníky a bylo by fajn, kdyby město tuto příležitost opět nezaspalo.
To je snad vše, další čistě subjektivní postřehy už nemám. Příjemné babí léto.


Kauza Těšnovického vepřáku - shrnutí

Šest let se zabýváme záměrem "modernizace" těšnovického velkokapacitního vepřína. Uvozovky chápejte jako výraz pochybnosti o reálných zámerech investora ...

  • 25.04.2021