Povolební zvířený prach se trochu usadil, tryskající emoce se pomalu zklidňují. Oproti předchozím volbám proběhla jednání o koalici relativně klidně. Náročnější jsou v tom, že politické spektrum v Kroměříži je rozdrobené. Méně vypjaté proto, že vítěz je jasný a jeho antagonismus s druhým na pásce těžko překonatelný. Z čeho pramení nevraživost vůči dnes už bývalému starostovi a jeho partě, názorně předvedla zastupitelka paní Janoušková, když jen pár dnů po volbách spustila palbu hnojometů svých Infonovin. Už jsme asi imunní, protože na titulky o tom, kterak vznikající koalice "dělá prasárny" a co všechno udělala špatně ještě než vznikla, prostě nikdo nereagoval. Soudní lidé si udělají obrázek sami.
Koalice se tedy utvořila kolem ANO se sedmi mandáty, do opozice míří partaj dosavadního starosty Němce se čtyřmi. Kroměřížské volby byly letos na kuriozity bohaté. Neuvěřitelná náhoda poskládala plejádu dalších osmi (!) uskupení po dvou zastupitelích. Co znamená pojem "vyhrát o prsa" předvedl doktor Třasoň, který připravil o mandát pana Komínka rozdílem jednoho jediného hlasu. Do zastupitelstva se dostala za SPD i paní Foltýnová, která se na ustavující jednání dostavila i s výbavičkou do porodnice. Nastávající mamince držíme palce, my Zelení ženy v politice podporujeme v každé životní etapě. Feudální prvky předvedla ODS, když žezlo předává v rodině Hebnarů maminka synovi. A nakonec, z legrace jsme si dobírali paní Vondráčkovou, že se nechala zvolit do zastupitelstva, aby se se víc vídala s manželem. A propos, zazněla obava, zda Radek Vondráček vydrží v sestavě obecního zastupitelstva, když se prý uvažovalo, že ho ANO bude kandidovat do voleb prezidentských. Právníci říkají, že to není problém, my doplňujeme, že je jen třeba zajistit, aby každé kroměřížské zastupitelstvo začínalo fanfárou z Libuše.
Naše "Zdravé Kroměřížsko" šlo do jednání s mandáty Šárky Kašpárkové a Richarda Kremla. Většina aktérů znala své názory a postoje z let minulých, takže jednání byla věcná. Naše situace byla prostá - víme, že pokud chceme něco z našeho programu prosadit, z opozice to nepůjde. Proto hledáme programové styčné body. Všichni se snažili jednání zjednodušit, a tak trochu zvýšit hodnotu svých mandátů tím, že subjekty programově nejbližší spojily své síly. Zdravé Kroměřížsko a Soc-dem vycházely z úspěšné spolupráce z krajských voleb, divadelník Jiří Kašík a lidovci spolu kandidovali opakovaně, ODS a ANO k sobě také nemají daleko. Nejdříve přišly na přetřes potenciálně zásadní programové nesoulady. První dotaz z naší strany se týkal VaKu a potenciálních snah změnit akcionářskou dohodu - odpovědí bylo prohlášení, že se nic měnit nebude, podepsané všemi. Druhý dotaz - územní plán - dosud není dokončen, ODS a ANO vyjádřili výhrady ke stávajícímu návrhu. ODS k fungování Stavebního úřadu. Naše stanovisko - o územním plánu je možné diskutovat v mezích zákonných parametrů. Stavební úřad je orgán státní správy, a politikům nepřísluší do jeho činnosti zasahovat. Snaha o personální posílení a efektivní fungování je ale určitě vítána.
Závěr znáte - starostou je Tomáš Opatrný, prvním místostarostou Karel Holík, koalice ustavena ANO-ODS-ČSSD-ZK-KDU-OK.
Určitě to nebude jednoduché, asi jako když se poprvé sejdou muzikanti. Zprvu to skřípe, ale věříme, že se brzy sladíme a koalice bude znít jako orchestr ve prospěch občanů.
Další kritické body jednání se týkaly snahy snížit počet funkcionářů uvolněných (tedy pobírajících plat). Tady byla patrná shoda, ale jen do okamžiku, kdy se rozhodovalo, kdo bude ten neuvolněný. Zdravé Kroměřížsko je v sestavě jediné, kdo netrvalo na tom, aby mělo placeného místostarostu nebo radního. Asi jsme nezdravě skromní, ale vzhledem k okolnostem považujeme za úspěch, že máme jedno místo v Radě a zastoupení v odborných komisích města. Zprvu to vypadalo, že podobný postoj zaujme ODS, které požadovalo prostřednictvím svého předsedy pana Klára, aby pan Hebnar obsadil post neuvolněného místostarosty. Vzhledem k tomu, že bude na radnici dva dny v týdnu, neuvolněný post jsme považovali za adekvátní. Nicméně tabulky odměn pro jednotlivé funkcionáře k našemu překvapení pro neuvolněného místostarostu obsahovaly odměnu okolo 38 000Kč hrubého měsíčně. Nezbývá než to vzít na vědomí, je to odpovědnost ODS, nikoli naše.
Ačkoli v koaličním prohlášení jsou gesce rozděleny jednotlivým uvolněným činitelům, Zdravé Kroměřížsko na své předvolební sliby nerezignuje a chce se věnovat zejména životnímu prostředí, školství, kultuře a dopravě.
Na závěr se omlouvám, že tento komentář zveřejňujeme až více než týden po ustavujícím zastupitelstvu. Ale předvolební sliby se mají plnit a první na řadě byl ten, který jsem dal našim dětem poté, co jsem je šest týdnů kolem voleb "zanedbával" - pojedeme na pár dnů k moři. Splněno, den po zastupitelstvu jsme už řádili ve vlnách. Věřím, že také další sliby budeme naplňovat krok po kroku.
RK


Investice? Kroměříž je bohužel pozadu.

Otázky zodpovězené pro Týdeník Kroměřížska 12.1.2021 Jak hodnotíte investiční plán Kroměříže na rok 2021? Stejně jako předchozí roky - město Kroměříž ...

  • 24.01.2021

Necháme si ničit stromy?

Biopas je zakletá firma. Z poloviny rakouská, z druhé půlky patří městu Kroměříž. Patová situace. Za vlády Miloše Malého byla do Biopasu svěřena veškerá ...

  • 11.09.2018

Zdravé Kroměřížsko – rozvod

Některé události v životě se nedají naplánovat. Zdravé Kroměřížsko se svým programem získalo čtyři zastupitele, což je nepochybný úspěch. Ale volby jsou ...

  • 01.11.2018