Za okny barevný podzim, příjemné říjnové babí léto, a my máme pravidelnou seanci Zastupitelstva města Kroměříže.
Začátek patřil kolegovi kardiologovi Lumírovi Franckovi, který promítl pár slajdů na téma covidová epidemie. Jo, rozjíždí se to, jo, nikoho to nebaví. A nejvíc to nebaví zdravotníky, zejména ty, co mají tu čest znovu fárat do dolů zvaných v našem slangu "covidária". Zatímco v době, kdy nebylo očkování, měla práce tam smysl, dneska je to činnost sysifovská, pakárna, bezútěšnost. Fakt, že je stále spousta lidí neočkovaných, na náladě nepřidává, prostě je v populaci hodně lidí bezohledných a sobeckých, nebo prostě nechápavých. Beru to jako fakt. Neočkovaní mají také v Kroměříži drtivou převahu na dvou místech - na lůžkách JIP a v diskusích na sociálních sítích. Díky nim se omezuje provoz operačních oborů, opět se odkládají pacienti čekající v bolestech na termín. Co dodat.
Dalším bodem byla prezentace studie sportovní haly, mezi kolejemi zborovské střely a fotbalovým areálem.Halu potřebujeme, souhlas. Na první pohled pěkné obrázky. Prosklený objekt kruhového půdorysu s přesahující kšiltovitou střechou, zapuštěný pod úroveň terénu. Někteří kolegové - zastupitelé vyjadřovali doslova nadšení, že se k nám budou jezdit dívat, jak se staví pořádná hala. No, nevím, já už jsem asi skeptik a růžově to nevidím. Po zkušenosti s Parkovacím domem, který považuji za velký omyl, zejména umístěním na nejdražší parcele a napojením na nejucpanější komunikace ve městě... Co se mi nelíbí na hale? Jednak půdorys, který sám o sobě prodraží stavbu a není obecně příliš praktický, zvláště u hal menších rozměrů. Nestavíme Rondo jako v Brně. Dále prosklené stěny, náročné na údržbu, na tepelné ztráty a způsobující nepříjemné světelné kontrasty pro sportovce. A hlavně, neznáme cenu a netušíme, jaké budou provozní náklady. Nemůžu se zbavit pocitu, že mi to připomíná Čunkovy megastavby, které svět neviděl, leda jako obrázky z plakátů. Shrnuto - do začátku budiž, berme to jako první nástřel. Odborná oponentura zkušeným stavařem nutná. Škoda také, že se nešlo cestou architektonické soutěže.
Další klíčový bod se skrýval v tlusté složce "Zprávy z Rady". Překvapivě odvolaná byla vedoucí Odboru rozvoje ing. Mertová. Tento post na kroměřížské radnici připomíná pozici učitele Obrany proti černé magii v Harry Potterovi. Co pamatuji, vždycky s tím byl problém. Šikovné stavaře si přeplatí stavení firmy, město není zrovna lukrativním zaměstnavatelem. I když se přes tento odbor pěkných pár miliónů protočí. Co bylo poslední kapkou k odvolání paní Mertové, nevíme. Možná se to dozvíme u soudu, kde se prý výpověď bude řešit. Budiž řečeno, že na rozdíl od loňského odvolání Pavla Zrny z odboru kultury, nebyla vyjádřena žádná nevole, a to ani z opozičních řad.
Mimochodem jsme se zcela náhodou dozvěděli, že naše bezmála třicetitisícové město nemá už víc než půl roku platnou smlouvu na svoz odpadu, neboť ta stávající s Biopasem vypršela. Pohoda. Pochopte, Covid.
Poslední bod, který stojí za zmínku, je přechod pro chodce, plánovaný u obřadní síně hřbitova, která se má rekonstrovat. Rekonstrukce samotná vypadá dobře, s přechodem ale nemáme počítat. Prý to zatrhla dopravní policie a taky kraj, kterému silnice patří. Tady jsme se trochu pohádali, protože zdůvodnění, že na kraji Kroměříži nepřejí, fakt neberu. Když jezdím denně okolo, vidím zoufalé skupinky pozůstalých, stojící na pangejtu a marně se pokoušející přejít rušnou Velehradskou. Musíme najít způsob, jak přechod udělat, ne důvod, proč to nejde. Na kraji mají Piráti uvolněného předsedu Dopravního výboru. I já si to beru za své. Ono to půjde. Když se bude snažit taky radnice.

pozn.: obrázek je z veřejného webu radnice


Don Quijote de la Těšnovice

Je čas na malé ohlédnutí. V červenci 2015 se na mě jako na zastupitele města obrátilo několik občanů Těšnovic, s žádostí o pomoc. O Těšnovicích jsem do ...

  • 26.07.2022