MUDr. Richard Kreml, lídr Zdravého Kroměřížska, lékař, ortoped, člen Strany Zelených. Po 8 letech v zastupitelstvu patří ke zkušenějším zastupitelům.

Pane doktore, jaké byly čtyři uplynulé roky fugování radnice z vašeho pohledu?
Upřímně, nebyl velký rozdíl mezi tím, když naše uskupení Zdravé Kroměřížsko bylo v opozici, a nyní, jako nejmenší člen koalice. Tehdy jsme debatovali s paní starostkou Hebnarovou, nyní jsme vedli diskuzi v rámci koalice, což zejména vůči ANO, a hlavně v první polovině období vůči panu starostovi nebylo jednoduché. Rozhodně jsme získali cenné zkušenosti.

Jak se vám pracovalo?
Pocity mám smíšené. Jsem rád, že jsme pomohli prosadit akcionářskou smlouvu VaKu, vyčistili jsme město od špíny hazardních automatů. Posun k lepšímu je patrný v kultuře – Vybarvený běh, Vánoce na nádvoří radnice – práce Odboru kultury. Zlepšily se sociální služby. Přispěli jsme k tomu, že zastupitelé bez vyjímky stojí za nemocnicí. Na druhou stranu, co se postavilo, spravilo? Starý pivovar, Vodní a pár dětských hřišť? To je málo, v době, kdy příjmy z daní jsou vyšší než kdykoli před tím.

Proč tak málo?
Důvody jsou dva - ANO spadlo do funkcí z čistého nebe a ovládlo vše. Než zjistilo, která bije, byl rok pryč. Za další rok se rozhádali mezi sebou. Což nijak nepřispělo atmosféře na radnici. Druhý problém se jmenuje Odbor rozvoje. Klíčové místo, kde mají kvasit nápady a projekty. Bohužel, tento odbor je v Kroměříži asi zakletý. Personální výměny, nedomyšlené projekty, špatná spolupráce s ostatními odbory.

Na jakých projektech se to podle vás podepsalo?
Tak třeba parkovací dům, „dítě“ pana starosty. Město koupilo pozemek bývalé Posádkové ubytovny na konci Havlíčkovy ulice. Jenomže zodpovědní nějak zapoměli ověřit, kudy se bude do budoucího parkoviště vjíždět a kudy vyjíždět. Takže teď reálně hrozí, že nepůjde vyjet na Velehradskou, ale všechno na Havlíčkovu. Na nejzasekanější křižovatku ve městě. Po dvou letech jsme na začátku a projekt se stále mění. Navíc, je těžko pochopitelné, že takto drahý pozemek neplánujeme využít k parkování i v podzemním patře. Protesty Zdravého Kroměřížska byly marné.

Jsou i další problematická místa?
Podobný osud má hřiště ve Vážanech. Nachystaný projekt, jenom kopnout, a najednou se zjistí, že jsme v důlním prostoru a Mesenský je proti. Přitom před nedávnem město s Mesenským směňovalo pozemky. To na Odboru rozvoje nedokážou zvednout telefon a souhlas si zajistit spolu se směnou? Vyhozených 150 000 za projekt, naštvaní Vážaňáci, a právem.

Co dokázalo Zdravé Kroměřížsko?
Spoustu věcí jsme řešili spíše koalici navzdory. Některé vážné problémy jsme vytáhli na světlo boží, třeba poškozování výsadeb stromů. Stav ovduší v Kroměříži, ať už smog, nebo zápach. Podařilo se nám prosadit projekt na monitoraci znečištění, účastnili jsme se mnoha řízení o kácení stromů, podařilo se nám trpělivým jednáním s investory změnit stavby tak, aby byly pro lidi přívětivější. Třeba stromy na parkovištích u Výstaviště, nebo projekt rekonstrukce Lidlu, který se má realizovat v příštím roce. Zachránili jsme topoly u loděnice, prosadili jsme projekt „remízky“, neboli výsadbu pásů zeleně okolo Kroměříže.

Zdravé Kroměřížsko se angažovalo v kauze rozšíření vepřáku v Těšnovicích?
Nejen tady jsme se snažili pomoct. Na Těšnovice se město doslova vykašlalo. Je ostuda, že peníze na oponentní odbornou studii a na právní zastoupení museli obyvatelé Těšnovic tři roky vybírat mezi sebou, za přispění několika zastupitelů, mj. Zdravého Kroměřížska. Ale výsledky se pomalu dostavují, investor ví, že bez moderních technologií mu záměr neprojde.

To je ale přece práce města?
Ano, samospráva by měla hájit zájmy občanů. Ale nehájí. Snažíme se k tomu úřad dokopat.
Částečně je to laxnost zodpovědných úředníků, dá se ale i vytušit politický tlak, aby úřad nedělal podnikům problémy. Není divu, je to jeden z důvodů, proč podnikatelé investují do politiky. Na internetu můžete dohledat, že třeba vepřín v Těšnovicích dal hnutí ANO sponzorský dar 30 000 Kč. Kdo viděl film Selský rozum, jistě zaznamenal, že Kroměříž tady měla jednu z hlavních rolí...


V posledních měsících lidé s obavami sledují dění kolem nemocnice. Už je nebezpečí zažehnáno?
Ani omylem. Největší bitva nemocnici čeká. Podařilo se nám spolu s kolegy aktivizovat občany, kteří nám hodně pomohli s peticí, tím jsme odvrátili první útok. Děkujeme Kroměřížanům a lidem z regionu, bez nich by fúze už dávno proběhla. Pokud měl někdo pocit, že Hanáci nejsou patrioti, tak Valachům jsme to natřeli. Ti jsou jako ovce, i když jim nedávno dokonce Čunkovci zrušili ve Vsetíně interní pohotovost, srdce nemocnice, ani nezabečeli. Nebezpečí ale bude v příštích dvou letech ještě větší. Lze očekávat, že Čunek jen přibrzdil v souvislosti s volbami, jenomže v koalici (KDU, ANO, ODS, Starostové, SPD...) je tolik lidí napojených na krajské penězovody, že další tlaky jsou jen otázkou času. Jsem přesvědčen, že cílem je dostat nemocnice do ztáty a následně privatizace, pravděpodobně finanční skupině Penta.

Co můžou lidé ještě udělat pro svou nemocnici?
Je třeba stále připomínat politikům, kdo je dosadil do funkcí, a co je v zájmu voličů. Třeba paní senátorka a zastupitelka Jelínková (KDU-ČSL) na nemocnici ostentativně kašle. Kromě toho, že na nás hledí z bilboardu cestou na Hulín, pro Kroměříž neudělala vůbec nic. Předseda Sněmovny Vondráček je aspoň v obraze, ale i tak by měl svůj vliv využít důrazněji. Vážím si toho, že v nesnadné osobní situaci lidovec Motyčka hlasoval proti vůli svého stranického šéfa a postavil se tak za lidi našeho regionu. Před aktivitou Olgy Sehnalové, Miloše Kuciána a dalších kolegů lze jen smeknout.

Za Zdravé Kroměřížsko (a nejen) kandiduje několik lékařů. Neměli by se raději věnovat medicíně?
Za normálních okolností bych s vámi i souhlasil. V zastupitelstvu je příliš mnoho učitelů, knihovníků, lékařů či veterinářů, zatímco architektů, stavařů, odborníků na vodu a klidně i schopných úředníků – těch je dlouhodobě pomálu. Ale dnes, kdy hoří pod kroměřížskou nemocnicí doutnák s dynamitem Čunkovy „reformy“, jsou aktivní zdravotníci v zastupitelstvu potřeba jako sůl. Zachování nemocnice je pro město absolutní priorita.

Kandidujete jako koalice Zelených s TOP 09, proč?
Na městě nejde o partaje, ale o osobnosti. S Vítkem Peštukou, který je garantem vzdělávání soudců v celé republice a velmi dobrým organizátorem Charity, se shodneme téměř ve všem. Emil Sedlařík vedl vážanský osadní výbor a vážaňáci byli v té době hodně vidět. Máme-li možnost mít takové lidi na kandidátce, bereme je s radostí. Jsem přesvědčen, že v Kroměříži je nesmyslně velký počet kandidátek, vůbec bych se nebránil širší koalici s dalšími programově blízkými subjekty. A pokud jsou ta uskupení schopna dohody ještě před volbami, tím líp a pro voliče by to mělo být dobré znamení.

Není to dobře, že se lidé angažují v komunální politice?
Určitě ano, ale záleží kde. Třeba Piráty vidím jako určitou naději, z nich se do budoucna můžou vyprofilovat zajímavé osobnosti, ačkoli jsem docela alergický na pubertální slogany o tom, jak vyráží na zteč a všechno vymetou. Naopak naprosto nechápu „Krásnou Kroměříž“. To, že někteří divadelníci s rodinami udělají protikandidátku Jirkovi Kašíkovi, za kterým zůstal opravený Starý Pivovar, beru jako sprostou kudlu do zad.

Zdá se, že kampaň je letos vyhrocená víc než obvykle, čím to je?
Myslím, že jde o hodně. Začal boj o územní plán, nejdůležitější dokument rozvoje města na mnoho let dopředu. Vlčáci cítí kořist. Změnit bezcenné pozemky ve stavební parcely je možné celkem jednoduše. Stačí vyhrát volby. Kdo trochu sleduje zákulisí, dobře vidí, kteří hráči, realitní makléři a podnikatelé stojí v pozadí kterých partají. A také si nemyslím, že by bylo dobré pustit z očí VaK.

Kdo stojí za Zdravým Kroměřížskem?
Nikdo. Lobbisté se nás už ani nepokoušejí uplácet.

Co byste chtěli prosadit, pokud uspějete ve volbách?
To je krátká otázka na dlouhou odpověď. Od toho, že chceme kvalitní a moderní územní plán, přes nemocnici, modernizaci přechodů pro chodce, krátké parkování v centru bez poplatku, až po vratné kelímky na městských akcích. Podívejte se na náš web www.zdrave-kromerizsko.cz

Proč je bývalá paní kastelánka, zastupitelka Zdena Dokoupilová na posledním místě?
Zdenička je osoba nesmírně užitečná, úspěšná kastelánka a má ještě jednu úžasnou vlastnost – pod jejíma rukama všechno rozkvétá. Kdo ji znal na zámku v Kroměříži, ví o čem mluvím. Když byla odejita, na její místo nastoupilo 5 (slovy pět) zaměstnanců. Měl jsem příležitost vidět proměnu rychnovského zámku, kde nyní Zdenička pracuje. Ze studené díry je to po pár letech příjemné místo plné života. Opravuje se barokní kostel, na který Zdena sehnala desítky miliónů. A v našem zastupitelstvu? Pro mě je to nezastupitelný člověk, se kterým se můžu poradit o věcech stavebních, o rozpočtu, vidí věci v širším kontextu. Zdeničku jsem přesvědčil horko těžko, aby přijala symbolicky aspoň poslední místo. Máme jedinou možnost, jak ji tady mít – volte Zdravé Kroměřížsko a Zdeničku vykřížkujte.

Kdo by podle vás měl být starostou, a co byste přál městu pro příští čtyři roky?
Ideál starosty? Pro mě a pro Zdravé Kroměřížsko výše zmíněná Zdena Dokoupilová. Ostatní varianty jsou větší či menší kompromisy. Starosta je důležitá figura, budeme velmi pečlivě zvažovat, koho podpoříme a za jakých podmínek. Za hodně důležitou považujeme schopnost vést tým, aby táhl za jeden provaz. Individuality jsou hezké na plakátech, ale my potřebujeme spolupráci. Rozhádanost na radnici musí skončit.