Schůze zastupitelstva proběhla stylově, za hromů a blesků probíhající letní bouřky.
Co užitečného jsme občanům přinesli? Tak třeba dobrou radu: podívejte se do katastrální a pozemkové mapy, zda spolu s domem vlastníte celou parcelu. V dobách reálného socialismu se mnohdy neřešilo, komu který metr pozemku patří. "Prostě to, soudruzi postavte". A dnes se majitelé nestačí divit…
Takových případů není málo. Jako třeba dva vyděšení a právem naštvaní starší občané z Postoupek, kterým město chce prodat kus jejich vlastní předzahrádky, ačkoli zažloutlou účtenkou dokazovali, jak kdysi koupili pozemek a jak si na něm vlastníma rukama vystavěli domek. Jenže už si nezkontrolovali, zda je vše správně zapsáno v katastru. Bohužel není, jako vlastník kusu parcely je uvedeno Město Kroměříž. A aby toho nebylo málo, přiložil si polínko milý soused, který fikaně vymyslel, že by město mohlo tyto starší manžele dotlačit k tomu, aby jejich syn (!) prodal jinou parcelu, kde dotyčný milý soused chce mít lepší cestu ke svému obydlí. Na to už člověk musí mít silný žaludek... Bod byl nakonec stažen z jednání a bude se jednat na úřadě. Selský rozum říká, že město by se mělo vzdát pozemku, který mu patří neprávem. Ale právníci tvrdí, že to tak jednoduše nejde, takže hrozí, že si budou muset pozemek koupit po letech znovu, za dnešní ceny.
Jistou naději by mohl skýtat hned následující bod - opět žádost občana kdesi z Kojetínské, o odkoupení kusu pozemku, na kterém mají roh baráku. Opět zapsán v katastru jako městský. Návrh koalice byl, že město prodá v souladu s "cenovou mapou" za 3200Kč/m2. Na to, že se napravuje 50 let stará chyba a město dostane peníze za pozemek, o kterém ani nevědělo, že ho má, mi to přišlo nefér. Tak jsem navrhnul aspoň snížení ceny na polovinu. Načež se překvapivě přidal v betlové licitaci starosta Němec, že městu stačí tisícovka, což jsme i schválili. Proč ne, bude to precedent pro podobné případy, a třeba i pro manžele z Postoupek.
Dobrá zpráva - schválili jsme investici do výstavby chodníku mezi Drahlovem a Jarohněvicemi. Navzdory tomu, že záměr neprošel Radou, kde to nepodpořil starosta Němec a jeho klika. Přehlasovali jsme je, takže chodník bude! Tyto stavby musí být při dnešní frekvenci silničního provozu naprostou prioritou.
Další bod byl jeden z nejbizarnějších, co na schůzích zastupitelstev pamatuji. Redaktorka Janoušková chce, aby město provozovalo holubník. Prý to pomůže k humánnější regulaci počtu zdivočelých holubů, a hlavně, její čtenáři to chtějí. Vybrala pro něj půdu domu vedle čerstvě zrestaurovaného morového sloupu na Riegráku. V domě je několik úřadů, školní jídelna a ordinace lékařů. Paní redaktorka nepřesvědčila o potřebě holubníku prakticky nikoho, ale prý to přepracuje. Další možností jsou holubí budky na rovných střechách, prý by se hodila nemocnice. Bez komentáře. Závěr - na půdě tedy holubník nebude, zato se zdá, že je jeden celkem velký na radnici.
Schvalovali jsme účetní závěrku, obvykle formální věc. Letos ne. Zastupitel Kostka (KSČM) navrhl změnu, aby byla závěrka přijata s výhradou, že nebyl řádně odsouhlasen výdaj na pomník biskupa Castellcorna, ve výši cca půl milionu korun. Starosta Němec tvrdí, že finance byly "přesunuty v rámci odboru". Neboli, že v kroměřížském radničním holubníku je prý možné, aby se utratilo půl milionu na kontroverzní stavbu, aniž by to odsouhlasilo zastupitelstvo. Asi se to zastupitelům nelíbilo, takže Kostkův návrh byl přijat. Kdy se vrátí peníze do rozpočtu, nebo kdo je za to odpovědný, řečeno nebylo.
Končili jsme několika dotazy, třeba jak je na tom město s protipovodňovými opatřeními, když za pár dní máme výročí 25 let od ničivých povodní? Je město chráněno lépe než v roce 1997? Mám obavy, že jsme usnuli na vavřínech, což je spíše kritika fungování institucí jako je Povodí Moravy. I když jiná města či obce si dokázaly úpravy prosadit, získat dotace a realizovat - třeba Olomouc, Přerov nebo Skaštice. Město Kroměříž má jen studii proveditelnosti z roku 2015, realizace v nedohlednu.
Venku se zatím vyčasilo, povodně slejvák zaplaťpámbu nepřinesl, jen příjemně čistý vzduch po bouřce. Takže s velkou radostí zastupitelé spolu s úředníky mávají křídly a holubník pro dnešek opouští. Doufejme, že po nás zůstane víc než po těch holubech…


Anonymní hanácký výbuch

Tak jsem dostal dopis. Bohužel anonym. S podstatou lze jen souhlasit - zástavba Hanáckých polí je problematický projekt a je politicky tlačen. Pokud se ...

  • 24.04.2019