Každý správný faraon potřeboval pro svoji slávu vybudovat pyramidu. Co na tom, že stavba jeho zemi ekonomicky ruinovala, účelem bylo jen zdůraznění vlastní velikosti a neomylnosti. Pyramida byla nutnost. Nedávno jsme se dozvěděli, že i ve Zlíně – Malenovicích se bude stavět novodobá pyramida – nová nemocnice. Nic proti – pokud na to máme. Od hejtmana jsme se dozvěděli, že ještě nejsou ani vykoupené pozemky, stavět by se mohlo za dva roky, ale už ví, že to bude stát 6 miliard. Výstřely od boku hodné Jamese Bonda. Kdo stavěl, tak ví, že i příprava stavby obyčejné garáže trvá nejméně několik měsíců. Odhadovat cenu stavby, u které ještě není ani projekt, je věštění z křišťálové koule. Finance jsou v tomto případě jen jednou ze zásadních otázek. Hlavně se však musíme ptát – potřebují občané megalomanskou nemocnici? V situaci, kdy se konečně ekonomická situace čtyř krajských nemocnic stabilizovala? Jen aby nebyla mýlka - příznivé ekonomické výsledky jdou k dobru bývalého hejtmana Mišáka.

Není možné říct, že něco postavím, aniž bych druhým dechem nedodal, kde na to vezmu. Mohou to být dotace od státu, dotace z EU? Pak ale ukažte, ze které kapitoly nám peníze náleží. Dotační tituly mají jasná pravidla. Pokud nebudou podmínky dotací do puntíku splněny, peníze se rozplynou a kraj bude mít na krku svoji pyramidu a ještě miliardové dluhy. Načež všechny další výdaje do ostatních nemocnic, škol, silnic, atd., budou muset být razantně omezeny , jen aby veledílo s nejistým smyslem bylo dokončeno. Vypuštění takové myšlenky na veřejnost, aniž by byly řádně vysvětleny souvislosti, je obyčejný populismus, což ale u hejtmana Čunka nepřekvapuje. My se ptáme - pokud leží několik miliard na účtech, proč už dávno neputovaly ke zdravotnickému personálu, aby se nemusely zavírat oddělení v jednotlivých nemocnicích -například polovina kardiologie ve Zlíně, kde schází sestry)? Pokud má kraj tolik peněz nazbyt na svých účtech, proč už své nemocnice dávno neoddlužil, za zlomek zvažované investice. Přece ví, že staré dluhy jsou pro špitály jako koule na noze ! ? Nemocnice platící včas by mohly přece nakupovat materiál za mnohem výhodnější ceny.

Zatím to připomíná faraona, pro kterého se musí pracovat, ale nesmí být na nic tázán. My se ale ptát budeme. Spoléháme na Vás, milí spoluobčané, že se budete ptát s námi.


Program Zdravé Kroměřížsko

1/ fungující a dobře vedená nemocnice je základem životní jistoty – dostupné péče ve sdraví a v nemoci. Když se za kroměřížskou nemocnici nepostavíme ...

  • 07.01.2019