Poslední události kolem pomníku kontroverzního biskupa Castellcorna nasvítily věc, o které se v kuloárech mluví už dlouho. Skulptura, iniciovaná Klubem UNESCO, za odhadem 2,5 miliónu (!) z kapes občanů, když tento projekt dostalo zastupitelstvo na stůl až po čtyřech letech! Tedy když už jsou dávno smlouvy podepsány, z velké části umělci Olivovi zaplaceny. Ano, na posledním zastupitelstvu jsem o činnosti Klubu UNESCO, spolku vedeném MUDr. Novákovou, mluvil hodně příkře. Pohár trpělivosti přetekl.
Jak takový pomník na zapřenou vzniká? Byla to prý bývalá lidovecká poslankyně dr. Nováková, kdo přišel za tehdejším starostou Němcem, jestli by se město nechtělo na památníku podílet. A ten, štěstím bez sebe, vida političku strany, která byla v té době na radnici v opozici, otevřel městskou kasu, a nadšeně podepsal nevypověditelné smlouvy s umělcem. Aniž by si zjistil, kde má pomník stát, co si o tom myslí památkáři, jak biskupa Castellcorna hodnotí historici.
Také se chytáte za hlavu, co je v Kroměříži možné?
Ptal jsem se mnoha lidí, kteří dělají do kultury a veřejné správy, co si o tom myslí. Kdybych měl vynechat hrubá slova, neřekli téměř nic.
Dlouhá léta patří Klub UNESCO (název, parazitující na agentuře OSN) k největším příjemcům dotací města. Prostě to tak je. Z městských dotací dosud platil svůj provoz, a pak převážně koncerty vážné hudby, nebo festival Hudba na zámku a v zahradách. Budiž, to je chvályhodné, byť je otázka, kolik občanů města bylo někdy na akci Klubu UNESCO? Troufám si říct, že promile. Vděčnost městu projevuje spolek rozdáváním medailí prominentům. Paráda.
Co mi ale vadí, je skutečnost, že Klub UNESCO se staví do role samozvaného strážce kultury v Kroměříži. Bohužel výsledky má tristní. Zdá se vám, že jsme příliš přísní? Ne.
Auta zaparkovaná při komerčních akcích v Podzámecké zahradě? Dokonce kamion? Klub UNESCO nemá problém. Strašlivá trafostanice na místě vstupu do prastarých Arcibiskupských sklepů, hyzdící jeden z nejkrásnějších výhledů na věž a Mlýnskou bránu? Klub UNESCO v pohodě, stavbu hájí. Památník Castellcorna v podobě podivného koštěte, v historicky nejcennější partii před Mlýnskou bránou a zámkem? Původně naprosto odmítavé stanovisko památkářů musela přepsat a podepsat sama ředitelka. Asi tady má někdo dlouhé prsty. Prý stejný památník na stejném místě už nevadí. Lavička Václava Havla, opět iniciovaná Klubem UNESCO, zaplacená městem Kroměříž - uschlá lípa, které zadláždili kořeny? To je prostě symbol Klubu UNESCO.
Podtrženo sečteno. Ostuda v podobě památníku biskupovi, který má podíl na upalování lidí, nejspíš bude stát na čestném místě před zámkem.
Pro mě je tohle kovové koště připomínka jediné věci - pokud budu kdykoli hlasovat o dotacích pro Klub UNESCO, ruku pro to nezvednu. Už dostali dost, na dvacet let dopředu. Dva a půl milionu, které mohly sloužit lidem tohoto města, opravdové kultuře, sportu, dětem, čemukoli smysluplnému.
Klub UNESCO je pro občany města Kroměříže hodně drahý spolek.


Kauza Těšnovického vepřáku - shrnutí

Šest let se zabýváme záměrem "modernizace" těšnovického velkokapacitního vepřína. Uvozovky chápejte jako výraz pochybnosti o reálných zámerech investora ...

  • 25.04.2021

Bezpečný přechod na hřbitov je reálný

Některá místa po bezpečném přechodu přímo volají. Protože parkování na hřbitově je omezené, často pozůstalí parkují na velkém parkovišti u TESCa. Pak ...

  • 10.09.2022