Komunální volby jsou nejsložitější typ voleb, které v ČR probíhají. Pokud se nechcete zamotat, nabízíme zjednodušený manuál pro Kroměříž

Volíme 27 zastupitelů, máme tedy 27 hlasů a můžeme volit:
a) jednotlivě - tedy udělat 27 křížků u osobností

b) uskupení - tedy křížek pro stranu, pak volíte 27 lidí na příslušné kandidátce

c) kombinace - křížek straně a zároveň křížek několika osobnostem z jiných uskupení. Tím se odečte příslušný počet od konce straně.


Kdo rozhoduje volby? Voliči, kteří málo křížkují jednotlivce, volí stranu. Je to blbé, ale je to tak.

Doporučujeme kompromis - vybrat třeba jen 5 osobností napříč spektrem a nakonec dát křížek uskupení. Samozřejmě nejlépe Zdravému Kroměřížsku, protože to je jediná volba s klidným svědomím :-)

P.S.: je realita (připouští to I Ministerstvo vnitra), že komunální volby jsou nejčastěji postiženy nepřesným sčítáním, někde I manipulací s hlasy. Vžijte se do pozice člena volební komise, který 2 dny sedí a v sobotu odpoledne už by chtěl být konečně doma… Proto varianta zakroužkování 27 jednotlivců není úplně dobrý nápad. A křížek straně je I bezpečnostní pojistka, aby ten klíčový křížek při sčítání někdo "nevyrobil" u úplně jiné strany.

P.P.S. : je špatně, že ještě nevolíme elektronicky, ale to teď nevyřešíme.


Anonymní hanácký výbuch

Tak jsem dostal dopis. Bohužel anonym. S podstatou lze jen souhlasit - zástavba Hanáckých polí je problematický projekt a je politicky tlačen. Pokud se ...

  • 24.04.2019