• Bajda má stále nevyužitý potenciál nádherného místa pod zámkem a v sousedsví Podzámecké zahrady. Je to úžasné místo, kam se mnozí Kroměřížané odnaučili chodit. Před pár lety se uvažovalo dokonce o jejím zrušení, stavěly se ploty od nohejbalu. Tohle všechno už je naštěstí za námi, ale dnes si Bajda zaslouží posunout o kus dál. Bez investic jí zůstane pověst nemoderního koupaliště, kde se děti nezabaví. Přestaňme se vymlouvat na církevní restituce. Určitě půjde postavit skluzavku do vody, jistě při troše snahy zvládneme solárně ohřívat vodu v brouzdališti a v bazénku pro děti, zajímavé a vkusné dětské hřiště s prolézačkama mají dnes v každé druhé dědině. A v neposlední řadě, Bajda je úžasné místo k pořádání sportovních klání. Město by mělo aktivity na svém koupališti podporovat, nebo i samo organizovat animační programy.

• V Kroměříži je tradiční oddíl kanoistů. Možná to někomu přijde zvláštní, ale na rovinaté Hané máme jedinečnou příležitost vystavět umělý kanoistický kanál - připravují se protipovodňová opatření, mj. umožnění rozlivu Moravy do lužního lesa nad elektrárnou Strž. V tomto místě můžeme jako „vedlejší produkt“ využít výškového převýšení a vybudovat unikátní terén pro kanoisty, za kterým můžou jezdit vodáci z širokého okolí. Blouznění? Ne, tohle je opravdu reálné. Proto má Zdravé Kroměřížsko ve svém týmu Ivoše Ligurského, který tento nápad nosí v hlavě už dlouho.

• MTX park – kdo si hraje nezlobí. Populární sport, pro děti, mládež, i dospělé. Terénní kola a speciálně upravené tratě s boulemi, skokánky, zatáčkami. Najít pro znuděnou mládež něco, co je chytí drápkem a nepustí, tak to je právě ono. Chceme vystavět MTX park. Co třeba místo málo používaného asfaltového hřiště u Hypernovy? Nebo u Domova důchodců ve Vážanech?

• Jsme toho názoru, že Správa sportovišť by se měla aktivně podílet i na pořádání akcí ve sportovních areálech. Rekreologie je prudce se rozvíjející obor, pojďme ho využít a nabídnout občanům co nejvíc možností, jak se hýbat a zároveň se bavit – veřejné turnaje, animace pro děti, závody.

• Je skvělé, kolik různých aktivit nabízejí nejrůznější sportovní kluby pro děti. Stojí to nezměrné úsilí obětavých dobrovolných trenérů a funkcionářů. Myslíme si, že je na čase je odměnit – aspoň symbolicky, slevou na MHD, lístky do kina či na kulturní představení. Prostě poděkovat.


Máte další nápady? Napište nám na zdrave-kromerizsko@seznam.cz


Střípky ze zastupitelstva - duben 2019

Nejsem tomu rád, ale každé další zastupitelstvo je delší než to předchozí a nevraživost by se dala krájet. Mám pocit, že se radnice stojí na tiskových ...

  • 26.04.2019