Události se ženou jako vichřice, lidé se právem ptají, co se děje, a kam to směřuje.

Pokusím se vysvětlit svůj postoj. Volby těsně vyhráli Nezávislí starosty Němce. O jeden hlas méně dostalo ANO. Zdravé Kroměřížsko se 4 mandáty. ODS a KDU/ZVUK 3, Piráti 2, KSČM 2.

Máme jisté limity ve vyjednávání. Vysvětlili jsme si, že s ANO do koalice nechceme, nejsme schopni vstřebat jejich jednání kolem VaKu a následné trestní oznámení. To byl faul, který do komunální politiky na malém městě nepatří. Dále jsme se bohužel neshodli v naší zastupitelské skupince. Já, který jsem byl 8 let v zastupitelstvu, mám problém se starostou Němcem. Budiž mu čest, že prosadil akcionářskou dohodu VaK, ale to už je vyřešeno na 30 let dopředu. Žijeme dnes a já vnímám zásadní problémy ve fungování radnice.

Ryba smrdí od hlavy. Vůbec nepochybuji o starostových zásluhách v záležitosti VaKu. Jenomže poslední 4 roky jsme byli svědky toho, jak starosta nevychází s lidmi. Vlastně vychází, se svými několika málo oblíbenci, s ostatními je to horší. Radnice musí být vedena profesionálně. Je to možné, když starosta není schopen nebo ochoten komunikovat s tajemnicí, hlavou státní správy? Je několik odborů, které jsou v zoufalém personálním stavu a tomu odpovídají výsledky. Typicky odbor rozvoje, odkud odešlo několik klíčových lidí a další se chystají. Výsledkem jsou špatně připravené projekty. Další problémy na jiných odborech nebudu rozepisovat. Lidé, pracující v klíčových funkcích, chodí do práce se sevřeným žaludkem. Myslíte, že je to tím, že je na své podřízené starosta náročný? Pak by tomu měly odpovídat výsledky. Co se postavilo za 4 roky, co mělo město nejvyšší příjmy v historii? Starý Pivovar, zásluhou urputnosti Jirky Kašíka. Vydláždila se půlka Vodní... a dál?

Radnice je jako zavirovaný počítač, zpomalená, těžkopádná. Bez restartu a antiviru to nepůjde.

Pan Němec při prvním jednání nastínil základní kámen – on sám nadále starostou. Koalice s Piráty, soc.dem. a s námi. Přesně 14 hlasů z 27.
KDU a ZVUK hned prvním jednáním sdělili, že do tohoto uskupení s Němcem v čele nejdou.
Většina lidí ze Zdravého Kroměřížska po delší debatě přesvědčilo mě, že máme jednat. Dal jsem si dvě podmínky. Mám-li o tom vůbec uvažovat, chci, aby byl první místostarosta silnou osobností, a ne loutkou. Snažil jsem se přesvědčit paní Sehnalovou. Nesouhlasila, má jiné plány a zatím je v Bruselu, což je silný argument. Jiného vhodného člověka v této koalici nevidím. Jediný, kdo je ochoten tuto funkci vzít, je pan Peštuka z TOP 09, který má ale minimum zkušeností z radnice. A na práci uvolněných radních či místostarostů se řada opravdu nestojí.

Druhá podmínka se týkala odboru rozvoje – je nutná zásadní organizační změna, včetně personální, s cílem znovu nastartovat strategický rozvoj města. Odpověď? Uvidíme, možná na jaro. Napřed přeoráme Stavební úřad, oddělíme územní plán, navrhl starosta. Bohužel, to nevidím jako cestu. Na Stavebním úřadě je co zlepšovat, bude nutné ho personálně posílit, najít cestu k přímé spolupráci s rozvojem, ale jeho rozdrobení je cesta do pekel.
Obě podmínky tedy nebyly naplněny. Navzdory tomu proběhlo jednání o programu, kde jsme seznali, že tady by problém nebyl. Papír snese hodně a slibem nezarmoutíš. Jak budeme sliby plnit, je věc druhá.

Je mi líto, ale tohle není rozložení, kde bych si dovedl představit, že budeme naplňovat program.
Výsledkem takové koalice bude všemocný starosta Němec, 6 nezkušených a 2 nevýrazní radní, vlající ve větru, podle toho, jak šéf fouká.
Jaké jsou jiné alternativy? Jakýkoli jiný starosta z řad Nezávislých - nepřijato.

Někdo jiný v jiné sestavě? Po 14 dnech bez posunu - připadá v úvahu Pavel Motyčka, s cejchem lidovce, což je v časech nadcházející války s Čunkem problém. Paní Hebnarová? Osobně s ní nemám problém, ale s kmotry v zádech...? Když si vzpomenu, jak lidé, kteří hlasovali pro akcionářskou smlouvu VaKu byli z kandidátky ODS nekompromisně odstraněni? Teď má ODS možnost, uvidíme, jak moc zásadoví jsou ti, co si před pár dny vjížděli do vlasů, viz článek Jardy Stojaníka...

Pokud nechci pana Němce, musím mít alternativu. Ano, zoufalí lidé dělají zoufalé věci. Připustil jsem, že navzdory své osobní a profesionální situaci (2 malé děti, lékařská praxe, operativa...) bych byl ochoten odblokovat situaci a být starostou, třeba na jeden rok s tím, že by místostarosty byli zkušení lidé na plný úvazek. Neboli, pokud by se kolem mě vytvořila silná a kvalitní koalice. Výsledek? Byl jsem obviněn, že dělám kariéru. I svými „vlastními“ zastupiteli.

V tomto okamžiku mám čisté svědomí. Udělal jsem všechno pro to, abychom se pohnuli kupředu. Nešlo to. Tudíž moje rozhodnutí: nebudu ten, kdo poskytne klíčový čtrnáctý hlas pro starostu Němce a pro koalici, které nevěřím. Je to mé individuální rozhodnutí, ostatní kolegové ze Zdravého Kroměřížska chtějí jednat dál, neshodli jsme se a je to jejich nezadatelné právo. Každý je odpovědný za svůj mandát voličům, nikoli straně. Já jsem to vyhodnotil tak, že bych se nemohl podívat do očí lidem, se kterými jsem spolupracoval a kterých si vážím. Pokud máte pocit, že na tom něco vyrýžuji, pletete se. Já jsem ten, kdo se vzdal vlivu v koalici, ten, kdo nebude zasedat v žádné dobře placené dozorčí radě. Pokud tady někdo kvičí s vidinou plného koryta, já to nejsem. Nemám problém se uživit tí, co umím. Zkuste se lépe rozhlédnout, odkud se to netrpělivé mlaskání ozývá. Já jsem si naordinoval dietu. Někdy je to nutné. Pro fyzické, i duševní zdraví.

Richard Kreml