Nejsem tomu rád, ale každé další zastupitelstvo je delší než to předchozí a nevraživost by se dala krájet. Mám pocit, že se radnice stojí na tiskových zprávách více než na práci pro občany. Ale asi jsem zaujatý. Takže k věci:
1/ Lávka bude 1.5.. Povídali. Jsme zvědaví, ale už do toho nemá smysl rýpat, i kdyby to bylo o měsíc později. Zvolené řešení zřejmě není špatné a je i technicky docela zajímavé. Až půjdete kolem Moravy, slezte dolů a podívejte se pod lávku.
2/ Bouřlivá debata kolem toho, zda by město mělo zaplatit členům komisí a výborů nějakou odměnu. Jsem toho názoru, že mělo, aspoň symbolickou. Není samozřejmé, že se najdou lidé, kteří se snaží ve svém volném čase přemýšlet nad tím, co se ve městě děje a kam by mělo směřovat. Rozpočet by to nepoložilo. A je třeba si uvědomit, že zastupitelé, kteří o tom rozhodovali, jsou jediní, kteří mají své sezení na výborech zaplacené. Sice je to jen pár korun, ale přece. Apeloval jsem na Radu, aby vytvořila smysluplný návrh.
3/ křižovatka Havlíčkova - Albertova. Pomalu evergreen. Město není schopno se domluvit s krajem, zda tam bude lepší kruháč, nebo světelná křižovatka. Kdo za to může? Nevím. Navrhl jsem, abychom pozvali zodpovědné osoby z kraje, aby nám veřejně vysvětlili svůj názor a navrhli řešení. Je třeba dát najevo, že nás to opravdu zajímá. Mezi námi, ono těch problematických míst v dopravě přibývá a bude hůř. Extenzivní rozvoj města a okolních obcí logicky přináší nutnost individuální dopravy. Ucpané příjezdy a nemožnost zaparkovat je logický důsledek. Ale hlavně že zasíťujeme další pozemky pro individuální výstavbu.
4/ Rušení nočního klidu - opět stejné téma. Lidem "kupodivu" vadí, že se v noci nevyspí následkem hlučné zábavy jiných. Ať už ve Ztracené, nebo 24 hodinová pivnice Omega na Zacharu, nebo rockové koncerty pro celé město z Výstaviště. Svoboda je hezká věc, ale končí tam, kde omezuje svobodu druhých. Tento názor ale moc zastupitelů nesdílí, tak se můžete těšit na další produkce. Prý je málo stížností a městská policie žádné podstatné delikty nezaznamenala. Co dělat? Pokud vám ten rambajs vadí, nenechávejte si to pro sebe. Piště na město, volejte policii, udělejte petici. Nadávat pod polštářem je zbytečné. Pokud se za svou věc nepostavíte - Smolíček Pacholíček.
5/ Plán mobility - po delší době dobře nachystaná věc. Zapojení občanů a nápady, jak řešit dopravu všech druhů ve městě. Dobrá práce. Stojí za přečtení http://mobilita-kromeriz.cz/ 6/ Biopas bude mít valnou hromadu. Nadšení z této firmy moc není. Olga Sehnalová zmínila, že při současném suchu není úplně nutné posekat tu trochu trávy, která ještě živoří, až po kořínky. A že by bylo fajn, kdyby konečně ošetřovali zeleň pod dozorem odborníka - arboristy. Za mě - mám pocit, že už jakýsi malý pokrok vpřed je patrný.
7/ Kontrolní výbor - další zpráva. Myslím, že tento výbor se stává noční můrou koalice. Prostě pracují. Dobře.
8/ Ve zprávách z Rady se objevilo sdělení, že město usiluje o pozemky vedle budoucího parkovacího domu. Bytový dům Pohoda IS fondu páně Kuropaty už nebude? To jsme tedy zvědavi na cenu. Lazaret prodali kdysi vojáci za cca 10mil., barák na Hanáckém byl nabízen celkem nedávno za 28 mil. Myslím, že občané města Kroměříže by se měli kolektivně tlouct dohlavy, že připustili rozprodej pozemků po armádě. Kde dnes mohla stát Sportovní hala? Parkovací dům? Vzpomenete si, za kterého starosty to bylo a kteří zastupitelé pro to ruku zvedli?
9/ Na závěr se strhla mela kolem článku paní Janouškové v Infonovinách. Asi nemám co dodat, paní redaktorce jsem před volbami řekl svůj názor na její politické angažmá - je to její občanské právo, ale pak se z Infonovin stává politická agitka. Bohužel se moje slova naplňují. Škoda.
10/ odpověděl jsem panu starostovi na tiskovou zprávu, kde mě mluvčí Vondrášek označil za lháře a poslal to do všech médií. Mluvčí rychleji píše než přemýšlí.
Jinak viz http://www.zdrave-kromerizsko.cz/clanek/cunkova-skova-v-kromerizi-2019424/
P.S.: den po zastupitelstvu vyšla tisková zpráva, že se starosta omlouvá. Do očí to říct nedokázal.
Na shledanou v lepších časech

Oprava: jak jsem se dozvěděl, omluva údajně visela na webu města už před zastupitelstvem. Škoda, mohlo to zaznít i během jednání. Nejsem povinen sledovat městský web.

Richard Kreml


Bezpečný přechod na hřbitov je reálný

Některá místa po bezpečném přechodu přímo volají. Protože parkování na hřbitově je omezené, často pozůstalí parkují na velkém parkovišti u TESCa. Pak ...

  • 10.09.2022

Neveřejné jednání zastupitelstva - jáma

Ve čtvrtek 9.11. 2023 proběhla pracovní schůze zastupitelstva. Jednání bylo neveřejné, nikoli však tajné, tudíž si dovolím krátký report. Jediným tématem ...

  • 10.11.2023