Před čtyřmi lety jsem uzavřel sérii reportáží z jednání zastupitelstev města Kroměříže. Nastal čas znovu resuscitovat, co bylo, a nabídnout občanům alternativní pohled. Pokud máte zájem, níže kapitola první:

Střípky z kroměřížského zastupitelstva – 11/2018


Podivuhodná koalice za 10 melounů

Vedení kroměřížské radnice bylo ustaveno. Starostou bude Jaroslav Němec, podpořený čtyřmi místostarosty. Podporu si Nezávislí vyjednali pestrou – dva Piráti, dva soc.dem., tři přeběhlíci ze Zdravého Kroměřížska, tři zastupitelé za ODS a jeden komunista. Tolik strohá fakta.

Proč netleskám, když město má konečně „vládu“? Protože sám jsem skončil v opozici? Ano, jistě.

Do nadšení mám daleko, ale z důvodů mnohem prostších. Ustavená koalice je v něčem podobná té předchozí – s vyjímkou starosty Němce a místostarostky Hebnarové je to slepenec lidí, kterým potrvá nejméně dva roky, než se aspoň v základních věcech zorientují, pokud vůbec. Při vší úctě k jednotlivým osobnostem, spadnout z ulice do funkce místostarosty třicetitisícového města, to je odvaha. Nebo nedostatek soudnosti. Zažili jsme to před 4 lety s ANO, nyní je to podobné, osobní ambice vítězí nad vizí. Město přešlapuje na místě, a mám obavy, že takto bude dál.

Ačkoli jsem přesvědčen, že koalice mohla být ustanovena podstatně kvalitnější, nezbývá, než vzít nové vedení města jako fakt.

A ještě malé počty: příjem místostarosty (dosud jsme vystačili se dvěma, nyní máme čtyři) je cca 60 - 70 000Kč, s odvody přes 100 000, odměny nepočítaje. Což za nově zřízená místa místostarostů za 4 roky přijde na cca 10 milionů, které bude muset město zaplatit z rozpočtu. Kritika ale není k dnešnímu dni na místě, takto jsme zvolili. Nově zvolení usoudili, že to město potřebuje. Účtovat je třeba až poté, co funkcionáři dostanou šanci ukázat, co umí. Třeba si nakonec po čtyřech letech řekneme, že výplaty místostarostů byly dobrou investicí.

Dámy a pánové, milá koalice. Máte 100 dní hájení, jako každá nově ustanovená reprezentace. Přejeme vám, ať se zhostíte svých funkcí co možná nejlépe. Budeme vás sledovat, vše rozumné podpoříme, každou nekalost a přešlap budeme ale důsledně kritizovat. Uvolnily se nám ruce - věci, které jsme se snažili dosud řešit neveřejně, jednáním s koaličními partnery, nyní bez výčitek svědomí budeme vytahovat na světlo boží. Koneckonců, transparentní radnice byla letos v programu snad všech. Myslím, že současná koalice bude mít podstatně důslednější opozici, než předchozí garnitura.