Z bodů majetkových stojí za zmínku dva - koupíme od státu pozemky pod Knihovnou Kroměřížska. Je na čase. Nebude to laciné, ale stejně platíme nájem státu, takže se to za nějakých dvacet let srovná. O další pozemky město zažádá, a to na Bajdě. Pokud to klapne, bude to asi docela darda. Jak velká, to se neví, pokud by město přistoupilo na to, že se jedná o "nekomerční účel využití", tak to stát prodá celkem levně. Akorát bychom pak na koupaliště chodili zdarma, protože vstupné nelze vybírat. Anebo připustíme, že jde o komerční pozemek a bude to docela drahé. Tak si vyberte. O tom se ale bude rozhodovat někdy příště.
Hodinová debata se strhla kolem žádosti "našeho" občanského spolku Hortus Moraviae, který zastupuje občany nejsmradlavější obce v kraji, Těšnovic ve sporu s provozovatelem vepřína. Musel jsem připustit podjatost, neboť jsem předsedou tohoto spolku, byť agentu v této věci má plně na starosti místopředsada Lubor Letfus. Šlo o příspěvek na právní zastoupení a odborné posudky, bez kterých je snaha o stanovení jasných podmínek pro rozšíření vepřína postavena na vodě. Prostě věci, které mělo dělat město, ale nedělalo je (nyní je nutno připustit snahy o zprovoznění měřáků amoniaku a odbornou konzultaci s paní ekoložkou, za což děkujeme). Tak by mohlo aspoň přispět, ať nemusí chodit občané Těšnovic od domu k domu s kloboukem. Přítomná delegace z Těšnovic myslím docela zírala, jak zastupitelstvo funguje. Dostalo se jim mnoha knížecích rad, jak by to měli dělat jinak. Ale jinak nic nechtějte, jste brzdy pokroku, je to váš problém. Ani kompromisní návrh na snížený příspěvek od města, přednesený panem Adamíkem, neprošel. Je to na dlouhé povídání, proto o situaci s vepřínem napíšu samostatný článek.
Dalším bodem byly výkresy s variantami, kde postavit Sportovní halu. Pokud to ještě nevíte, tak jde o pozemky, které jsme koupili od podnikatele Klára, zhruba jde o trojúhelník mezi bazénem, fotbalovým areálem a tratí zborovské střely. Je to dobré, vejde se to tam a ještě s rezervou. Klasická hala, kam se vejde velké hřiště, nebo napříč tři hřiště na volejbal nebo basketbalové tréninky. Plus tribuny, kdyby se stal zázrak a v Kroměříži se někdy hrála liga. Je dobré, že se zastupitelům dostalo průběžné informace. Představení projektu parkovacího domu jsme se třeba nedočkali nikdy. Probral se i bazén a zimák. V podstatě souhlasím se strategií, kterou tlačí Karel Holík: město musí mít nachystané pozemky a projekty. Pak budeme doufat, že přijde vhodná dotační výzva, protože ve vlastní režii to nedáme ani omylem. Podotýkám, že je třeba myslet i na provozní náklady. A v neposlední řadě to bude chtít architektonickou soutěž a také apeluji na parkové úpravy okolí.
Další zajímavosti už ze zpráv Rady a "různé": zeptal jsem se na Vážany - zejména mě zaujala zprávička, že město jedná o zavážení jámy. Tak všechno je jinak, probíhá jednání s vlastníkem dobýváku panem Stržínkem a k tomu se Správou železnic. Budou mít spoustu hlíny ze staveb, tak by se to šouplo do jámy. Zatím nic konkrétního neví, jen že je Správa železnic seriozní partner. Zavážet by se mělo "zezadu" od Plačkova. Kvízový úkol: najdi pět rozdílů mezi tím, co bylo předmětem jednání se Stržínkem před dvěma lety, co bylo tehdy s velkým humbukem odmítnuto vedením města. Můj názor se nemění - jáma je časovaná bomba, voda stoupá, jednoho dne budeme řešit riziko sesuvu půdy, třeba i s kusem hřbitova. Najít kompromis mezi zájmy vlastníků pozemků, obyvatel v okolí a ochranou přírody, je prostě nutnost.
Další vážanské dotazy - oslavili jsme druhé výročí zapsání směněných pozemků v okraji nádvoří cihelny do katastru. Pozemky máme, ale za dva roky je nikdo nebyl schopen převzít. Na rychlou změnu to nevypadá, piánko. A poslední - Vážany jsou poslední místní část bez multifunkčního hřiště. Odpověď zní: teď jednáme, takže nic. Co dodat, škoda, další dva roky pryč.

Chtěl jsem položit dotaz některému úředníkovi, zodpovědnému za kulturu ve městě. Jelikož Odbor kultury paní tajemnice Škrabalová rozprášila, měl dotaz směřovat na ni, ale nebyla přítomna. Takže na paní místostarostku Hebnarovou, která změny v efektivitě fungování kultury také obhajovala. "Jaké kulturní akce, byť v nouzovém režimu, připravuje Dům kultury v Kroměříži? " Můj dotaz byl inspirován nedalekým Holešovem, kde se koná řada akcí "pod širým nebem", třeba výstava Zázračný rabín Šach a tajuplné židovské město, dále floristická výstava KVĚTINY na nádvoří zámku, můžete se vydat obdivovat krajky. Prostě, aby když lidé chodí na procházky, aby měli co číst...Dále on-line koncerty holešovských skupin a v neposlední řadě "Holešov TV". Na program Domu kultury v Kroměříži se můžete podívat sami, bez komentáře.