V čem je jiný? Otočil se o 90 stupňů a má patro navíc. To je první, co udeří do oka. Přesto stojí za to upozornit na věci, které jsou zraku skryté a přitom jsou tím, čím se Lidl liší od ostatních hypermarketových plechovek. Ve fázi územního řízení jsme coby prostřednictvím kroměřížského spolku Hortus Moraviae jednali s investorem a podařilo se nám při vzájemném respektu prosadit tyto změny:
- mezi obě řady parkovacích míst byl vložen výsadbový pás. Navíc podél pásu vegetace byla použita zasakovací dlažba. Bohužel už investor nesplnil to, že by byly stromy napojeny na moderní systém automatické závlahy. I tak je rozdíl při pohledu na zeleň na parkovišti např. TESCO nebo Albert zjevný.
- srážková voda ze střechy objektu je zachytávána v retenční nádrži a používána k zavlažování. To nejmenší, co může udělat stavebník v éře sucha. Splněno.
- na základě našich připomínek byla zachována lípa, původně určená k vykácení (v rohu parkoviště pro postižené). Celkové množství stromů je podstatně vyšší než byl stav před přestavbou.
Pro připomenutí – co udělal městský úřad Kroměříž? V kauze Lidl v územním řízení město nemělo připomínky. Odbor životního prostředí neměl potřebu vyjádřit se, přestože o řízení věděl, naštěstí se probudil aspoň při samotném projednání, kde už ale musí spoléhat jen na vstřícnost investora (v tomto případě nutno uznat, že jednání investora a projektantů Lidlu bylo velmi věcné se snahou najít kompromis ku prospěchu všech). Bohužel přístup odborů úřadu v Kroměříži je takto spíše pravidlem, než vyjímkou. Pozici mrtvého brouka město zaujímá i v jiných případech – vzpomeňme namátkou rozšíření kapacity vepřáku v Těšnovicích, nebo lidi z Bílanské ulice, apendixu města, obtěžovaného zápachem z masny Kmotr a dalšími provozy. Bohorovný klid a pasivita. Snad se to změní se zavedením funkce ekologa (pozice samosprávy, mimo odbory, které vidí svou roli jen a pouze jako subjekty státní správy), byť tomu upřímně při sestavě vedení města příliš nevěřím. Ale uvidíme. V každém případě, se změnou stavebního zákona se spolky k podobným stavbám vyjadřovat do budoucna nebudou. Ke škodě občanů města.
P.S. : pokud nadáváte na závoru ve vjezdu a výjezdu, vězte, že na nevhodnost tohoto opatření jsme investora upozorňovali. Věřím, že pokud možno dříve, než později, na to přijde taky.


Kruháč v novém hávu. Pro a proti.

Dva měsíce je "v provozu" kruháč na náměstí Míru, či spíše jeho okolí - realizace projektu, který byl prosazen ještě za předchozí koalice, leč setrvačnost ...

  • 29.06.2019

Přístav nesmí ztížit život místním

Vůči záměru vybudovat rekreační přístav v Kroměříži, při ústí Kotojedky, se jako Zelení - Zdravé Kroměřížsko vymezujeme od samého začátku. Avšak vliv ...

  • 01.10.2023

Kroměřížský zpomalený film

Nemáme problém zveřejnit věci, které zpracuje zastupitel jiného uskupení, pokud stojí za úvahu. Zde cituji z pera ing. Jana Haška (ANO), na téma účetní ...

  • 23.06.2019